Kategori: Dikter om livet
Är det så smarrigt med lösgodis
Är det så smarrigt med lösgodis?Slakteriavfall som svinsvål och annat används till att tillverka gelatin, som väldigt många olika typer av godis innehåller för att godiset ska få rätt konsistens. Rester av löss används för att ge visst godis en fin färg eller glansig yta
Bakterier
Även om godislådorna har lock öppnas de hela tiden och/eller lämnas öppna. Damm, smuts och bakterier tar sig lätt in där. För att inte tala om slevarna som alla tar i med sina händer, tappar på golvet och lämnar kvar i godisfacken.
Om du vill undvika ämnen från löss och rester från djur ska du se till att läsa innehållsförteckningen. På godisförpackningen deklareras resterna från löss som E 120, karmin, eller E 904, schellack. Det är i gelatin som man hittar rester av djur, oftast från svin. Men på lösgogis finns inte dessa innehållsförteckningarna.
Om folk visste vad som händer med detta lösgodis. Barn tar godiset stoppar det i munnen och lägger tillbaka det. Snorar och tar med bara händerna. Har lite förståelse att detta kan tillåtas hygienskt.
Jag vet att detta är lönande,lösgodis är en affärsidé som ger klirr i kassan.
Svenskar tillhör världseliten i att äta godis. Enligt Jordbruksverkets siffror smäller vi i oss 16 kilo godis var under ett år. En familj med fyra personer konsumerar 1,2 kilo godis i veckan. Det motsvarar en fördubbling under de senaste 50 åren och är mest i världen, enligt boken ”Godis åt folket — en bok om hur svenskarna blev sockerslavar i Karamellkungens rike”.
Jag vet vi lever inte endast av bröd.
Bo Grapenskog
Bo Grapenskog är medlem sedan 2015 Bo Grapenskog har 1943 publicerade verk
Inloggning
Logga in och för att skapa din profil. Utöver får du möjlighet att redigera dina verk och du har möjlighet att nå högre medlemsstatus .
Veckans författare:
Johan Andersson
Söker med orden, letar i mina tankar, försöker förstå mig själv, min omvärld och vad som väntar runt hörnet.
På andra plats denna veckan: Johan forssell