Publicerat
Kategori: Novell

Beda Svenssons testamente

Tre förväntansfulla syskonbarn anlände till Hagvalls begravningsbyrå tidigt en tisdag förmiddag. Deras faster, Beda Svensson hade nyligen gått ur tiden och nu var det dags att ta del av hennes testamente. Hos Björn, Erik och Eva fanns förhoppningar om ett rikligt arv och spänningen var på topp. De sista åren tillbringade deras faster på ett äldreboende och innan dess hade hon en större villa som hon sålt och fått en bra slant för. Dessutom fanns det nog en hel del pengar på kontot redan innan hon sålde villan. I begravningsbyråns entré satt en kvinna bakom ett skrivbord. Hennes ansikte var fylligt och läppstiftet var inget hon snålat med. Kvinnan pekade åt höger, där en dörr till ett rum stod halvöppen. I rummet fanns ett runt bord och några stolar. Syskonbarnen slog sig ner och kort därpå kom en man med kostym, tunt bakåtkammat hår och glasögon som satt en bit ner på näsan. I höger hand höll han ett vitt kuvert och en brevkniv. Det var samma stela och entoniga man som representerade begravningsbyrån vid begravningen, noterade Eva. Han såg sig hastigt om och hälsade med en nickning innan han tog till orda:
- Ja, då har vi samlats för att ta del av Beda Svenssons testamente och få klart för oss hur hennes kvarlåtenskap ska fördelas.
Han började sedan öppna kuvertet och fumlade med brevkniven så det gick långsamt. Syskonbarnen kände sig alltmer otåliga, men fick försöka hålla god min. Till slut fick han i alla fall upp kuvertet, varpå han varsamt drog ut ett papper, harklade sig och började läsa:
" Nu när jag inte längre är i livet och varken kliver upp om morgnarna, eller går och lägger mig om kvällarna, eller något annat heller för den delen, så finns det saker och ting jag inte längre behöver. I det här testamentet kommer endast tre namn att omnämnas och det är namnen på mina tre syskonbarn. Jag tänkte börja med Eva. När jag tvättade lakan och hängde upp dom på tvättlinan vid min villa, brukade du alltid påtala hur vackra mina lakan var. Därför ska Eva tilldelas samtliga lakan. Det är förstås några år sen nu och dom kanske har blivit lite solkiga och missfärgade, men det är ändock samma lakan. Så till Erik. Jag vet att matlagning inte är din starka sida och att du bara köper färdiglagad mat som du värmer upp i ugn eller mikrovågsugn. Jag tycker du kan försöka variera dig lite och åtminstone köpa dig några konserver emellanåt. Du ska därför få min konservöppnare som jag vann på lotteri för många år sen och som jag aldrig haft någon användning av. Den ligger i obruten förpackning och på förpackningens baksida finns en bruksanvisning i fall man inte begriper hur den ska användas. Så återstår då Björn. Som du vet hade jag alltid en potta under sängen och du sa till mig att du också borde ha en under din säng, därför tilldelas du min potta. Nu när jag är i himmelriket lär jag knappast ha någon nytta av den. Jag utgår från att man kan göra sina behov i det fria och om det mot förmodan finns restriktioner, så får dom väl ordna en potta åt mig. Beträffande mina ekonomiska tillgångar, så ska ni självklart få ta del även av dessa. Jag tänkte att pengarna ska tillfalla TSF, det vill säga tokstollarnas förening. Det finns gott om sådana så dom lär definitivt behöva ett ekonomiskt tillskott. Jag har i förväg ordnat med medlemskap åt er alla tre. Det gäller för ett år, sen får ni själva betala medlemsavgiften, men jag kan trösta er med att årsavgiften är blygsam. Tack och amen.

Jag heter Roger och bor i Kalmar län. Skriver korta berättelser av diverse slag. Mejl: [email protected]
Faitvid är medlem sedan 2023 Faitvid har 8 publicerade verk

Inloggning

Logga in och för att skapa din profil. Utöver får du möjlighet att redigera dina verk och du har möjlighet att nå högre medlemsstatus .

Glömt lösenord?

Snabba insättningar med Visa och Mastercard - casino med kortbetalning utan svensk licens!

Hur blir man veckans författare?

Veckans författare:

Fredrik Trulsson

Inga stordåd, böcker, eller barn, men förhoppningsvis ett gott hjärta och en någorlunda intakt ryggrad. Allt gott till er alla som besökt, läst och övertygat mig! Är du mer nyfiken, samt modig,…

Fredrik Trulsson

På andra plats denna veckan: Anders Berggren