Publicerat
Kategori: Relationer noveller

De byggde landet ( 20 )

Solen lyser stadig och ständigt över öppna fält. För några år sen var det bördig åkermark. Där odlades i huvudsak spannmål och rotfrukt. Där odlades mat åt människan att skörda och äta nu är det förvandlat byggarbetsplats dygnet runt. Vi producerar hus på dyrköpt mark. Upplands Väsby Centrum var en åker av liv. Nu är byggnadsarbetare i färd att bygga hus med lägenheter. Dyra att köpa och dyrare att bo i. Inte många har råd med dem. Vi bygger. Hela landet bygger. Vi bygger skal av luft och hoppas vinden vänder snart igen. Vi bytte bördig lerjord mot sten och betong. Nu försörjer den arbetare som byts ut mot de tidigare böndernas arbetsplats. De sålde till en kommun som skulle utveckla. Det har man gjort med råge och utan hejd. Man tänkte skörda. Pengar. Dem kan ingen äta. Det har vänt. Jorden har sagt ifrån. Tagit kommande med kraft inför våra ögon. Medan vi presenterat, slutit avtal och vunnit pris. Så har det blivit. Utvecklingen har tagit över, nu skall vi överleva. Det blir inte lätt. Flaggorna vajar och markerar; mitt, vårt att bygga på. Vi äger. Nu skall det förvaltas. Förr råmade korna i sommarkvällen. Det var längesen. Nu kommer solen varje morgon. Sticker oss med sitt heta sken och bränner vår mark. Solen have no mercy. Under tiden vändes blickar mot förnekelsens skydd. En värmebölja. Inte sedan vi utvandrade till Amerika. Nej kanske så men dit kan vi inte komma denna gången. Ljuset av en lampa om natten säger så. En liten människa kom på besök. Positiv och glad. Utförde arbete. Men hon var rädd för vad som händer med vår jord. Hon hade sett. Hon vågade pratade om det hon såg. Kanske är det det som behövs. Att prata med varandra. En liten potatis, inte från Mars, ligger nyskördad och väntar på att bli äten. En liten man levde mellan vetenskap och Ryssland. Han hade svårt att livet få gå ihop. Naturens lagar och Rysslands ständiga närvarande störde. Han hade att hantera och förhålla sig. Han hade ingen kunskap om beteendevetskap. Livet var och förblev en gåta för honom. Ständigt bytande arbeten hoppades har förgäves på befordran.


livet är medlem sedan livet har 829 publicerade verk

Inloggning

Logga in och för att skapa din profil. Utöver får du möjlighet att redigera dina verk och du har möjlighet att nå högre medlemsstatus .

Glömt lösenord?
Annons:
Hur blir man veckans författare?

Veckans författare:

Anders Berggren

Skrivande livsnjutare. Jakten Efter Verkligheten är efter Förändringen den andra utkomna boken i en tilltänkt serie om fem. Skriver nu Jakten på Sanningen.

Anders Berggren

På andra plats denna veckan: Klas Stenborg