Publicerat
Kategori: Drama noveller

Det luktar råtta.

Det luktar råtta.

Anna jobbade på hennes Stockholms kontor en kväll för första gången. Det fanns ingen annan på kontoret. Klockan 21.00 hörde hon ett skrapande ljud. Hon blev lite rädd. Hon tittade sig omkring.
Hallå ,så hon väldigt högt.
Är det någon där?
Ingen svarade. Men skrapandet fortsatte. Hon reste sig från sin kontorsstol. Hon gick mot där ljudet kom ifrån. Hon tittade I skräplådan. Hon såg en råtta. Den försökte att klättra upp på sidan av denna plastade skräplåda. Men det fungerade inte. Klorna var värdelösa mot den hårda plasten.
Hur kom du in dit, frågade hon råttan?
Hon tog en annan skräplåda och förde den över där råttan var. Hon gick ner bärandes på två skräplådor. Hon gick till en säkerhetsvakt.
Jag har något till dig, den lever fortfarande.
Hon gav honom skräplådorna. Han tog bort den översta skräplådan. Han sa:
Jaha , en fångad ,hur många finns det kvar? Det finns ett dussintal i byggnaden. De är mest aktiva på kvällen och natten. Hon sa:
Ja, det är min första råtta och jag hoppas den sista. Vad hander om någon biter mig?
Hon gick upp igen. En vecka senare, så jobbade hon där omkring klockan tolv. Värmen var på i byggnaden. Hon kände lukten av något. Det var ingen skön lukt. Först trodde hon faktiskt att det var en av hennes arbetskompis odör. Sen trodde hon att det var en arbetskompis lunch. Sen trodde hon det var ett dött djur. Hon gick över till en av cheferna.
Något luktar förfärligt. Det måste vara något som är dött här på kontoret. Han sa:
Jag hoppas att det inte är Björn. Han brukar lägga av en rökare. Men jag känner inget. Var kommer lukten ifrån.?
Hon ledde honom till värmeventilationen när fönstret. Han satte sin näsa nära ventilationen. Han sa, medan hans huvud liksom sköts tillbaka väldigt snabbt.
Det stinker ju!
Han kallade på vaktmästaren. Han uppenbarades några minuter senare. Han öppnade ventilen. Han fann två döda råttor där inne.
Anna vilket luktsinne du har! Du borde komma upp till sjätte våningen med mig och sniffa runt lite.
Kanske vi hittar döda råttor där också?
Hon följde med honom upp till sjätte våningen och sniffade runt. Kände faktiskt att det luktade något illa. Hon satte näsan till ventilationen och då kände hon ett rivmärke på näsan. Det var en råtta som hon hade blivit riven av. Hon lät lite panikslagen.
Är det farligt att bli riven av en råtta?
Det är bäst att du åker in på akuten och frågar om detta är farligt.
Anna gjorde detta och hon fick en stelkrampsspruta, för i alla fall om det skulle vara otur. Så Anna hon åkte hem. På morgonen när hon skulle koka kaffe så tyckte hon det var konstigt att hon inte kände kaffedoften. Hon luktade på olika saker men kände inte alls lukten. Hon ringde till sjukhuset och sa som det var. Sköterskan sa till henne.
Att kanske en på hundratusen kan få detta när man tar en stelkrampsspruta. Då kan man få ett bortfall av lukten.
Kommer den tillbaka?
I de flesta fall gör det, det. Men det kan vara rätt länge.
Anna hon tänkte:
Nu blir det i alla fall ingen råttjakt mer.

Bo Grapernskog

Jag är 67 år gammal. Jag har fyra vuxna barn. Jag är en gammal dansbandsmusiker,spelar sologitarr,bas,klaviatur,banjo,ukulele. Musik är en stor passion. Skrivandet också. Jag är ett barnhemsbarn så jag har det som lite terapi. Andra intressen är att översätta från engelskan till svenska. Naturen är något som jag tycker om,de sjungande skogarna i Småland. Vi har ett sommarställe vid en sjö där vi är hela sommaren. Tycker om människor och är väl lite pratglad. Får jag bjuda på en kopp glädje. Glädje och skratt är två viktiga komponenter i livet. Försöker vara så positiv som möjligt.
Bo Grapenskog är medlem sedan 2015 Bo Grapenskog har 1943 publicerade verk

Inloggning

Logga in och för att skapa din profil. Utöver får du möjlighet att redigera dina verk och du har möjlighet att nå högre medlemsstatus .

Glömt lösenord?

Snabba insättningar med Visa och Mastercard - casino med kortbetalning utan svensk licens!

Hur blir man veckans författare?

Veckans författare:

Fredrik Trulsson

Inga stordåd, böcker, eller barn, men förhoppningsvis ett gott hjärta och en någorlunda intakt ryggrad. Allt gott till er alla som besökt, läst och övertygat mig! Är du mer nyfiken, samt modig,…

Fredrik Trulsson

På andra plats denna veckan: Anders Berggren