Publicerat
Kategori: Relationer noveller

Det var hunden

Som vanligt är de ute på sin morgonrunda; den fyrbenta med den tvåbenta. Det enda som vittnar om vad som hänt under den sena gårdagskvällen och natten är alla elsparkcyklar som finns runtomkring dem. Olika färger för olika företag. Ställda och slängda huller om buller längs gångvägen. Det hade skett snabbt. För några månader sedan fanns inte dessa i stadsmiljön. Nu är de överallt.

Hunden lyfter på ena bakbenet. Markerar tydligt på en av elsparkcyklarna som ligger där på trottoaren. Den blinkar rött, som om den kämpar för att kunna ta det sista ur batteriet. Andra elsparkcyklar är helt slocknade och förbrukade. De kasseras av företagen. Nya köps in och slängs då batteriet har förbrukat sin livslängd.

De båda fortsätter sin promenad, anpassar stegen efter varandra och tar sig fram längs den blockerade trottoaren. Plötsligt stannar hunden till och trycker sin nos mot en intressant doft. Matte gör också stopp. Bredvid dem lutar sig en annan morgonpigg människa ned och betraktar hunden.
”Får man hälsa?”
Hunden börjar försiktigt nosa på mannens hand. Den luktar kaffe och tvål.
”Visst är det en bullterrier? De kan vara ilskna, eller hur?”
”Den här är glad, men lite blyg.”
”Vad heter hunden?”
”Dover.”
Svansen börjar vifta när bullterriern hör det ordet och huvudet riktas åt mattes håll.
Vad ska hända nu? Vad vill matte? Dover är förväntansfull. Får jag mat?

Mannen kliar bullterriern bakom ena örat, reser sig upp och rusar vidare till sitt jobb.

Dover och matte går vidare och svänger in på nästa gata. Längs detta stråk har skåpbilarna nyss varit förbi och ställt ut färdigladdade elsparkcyklar på långa rader. Bredvid dem börjar den ordinarie cykeltrafiken ta fart på riktigt. Bullterriern backar för alla de jobbjäktande som sveper förbi. Han råkar knuffa till några elsparkcyklar, som en efter en lutar ner på cykelbanan.

”Flytta på er!” ryter en röst som försöker kryssa sig och cykeln igenom alla fallna maskiner.
”Det var inte jag, det var hunden.” försvarar sig matte.
”Säkert!” skriker den senaste i raden av stressade människor medan de båda ser cyklisternas ryggar försvinna där i trafikvimlet.

Matte suckar. Bullterriern strosar vidare, varken arg eller less. Bara nöjd.

Carina Persson

Status: Brons författare

Känslan för text, bild, färg och form gör mig nyfiken på det nya, noga i detaljer och ibland tänkande i helt andra banor. Lärde mig att läsa när jag var fyra år och har älskat böcker och berättelser sedan dess. Mina noveller hittar du här: http://www.kautschuk.se
Carina Persson är medlem sedan 2018 Carina Persson har 49 publicerade verk

Inloggning

Logga in och för att skapa din profil. Utöver får du möjlighet att redigera dina verk och du har möjlighet att nå högre medlemsstatus .

Glömt lösenord?
Annons:
Hur blir man veckans författare?

Veckans författare:

Inga-Britt IB Gustafsson

Jag heter Inga-Britt IB Gustafsson, författare och konstnär. Känslor är något som ligger mig varmt om hjärtat, speciellt de negativa, eftersom många flyr från dessa. Genom livskriser växer vi…

Inga-Britt IB Gustafsson

På andra plats denna veckan: Gabriel Andersson