Publicerat
Kategori: Novell

När vi lämnade Östafrika

Jag tog bussen till flygplatsen. Bagaget var med och jag hade pass, pengar och värdehandlingar i min tygpåse innanför byxorna, För säkerhets skull så hade jag en plånbok med småpengar i framfickan, ifall jag skulle bli rånad, vilket hänt en gång tidigare på denna resa när jag steg av bussen i Arusha i Tanzania och två män snurrade runt mig i folksamlingen medan den tredje tog plånboken ur min framficka, som tur var låg pass, pengar och värdehandlingar i en tygpåse innanför byxorna även denna gång. För säkerhets skull låg även denna gång lite småpengar och några småsedlar i plånboken.
En ung, smal och välklädd man steg på bussen vid nästa station. Han gick rakt igenom bussen i ett ganska snabbt tempo och gick sedan av vid nästa station. Alla stående passagerare inklusive mig själv kände på fickorna och upptäckte att deras plånböcker var borta. Till och med en man som hade sina sedlar i framfickan på sin skjorta, hade blivit av med dem. Helt otroligt.
När jag kom fram till flygplatsen blev jag upplyst om att flyget via Sudan var inställt. Vi blev skjutsade till ett fyrstjärnigt hotell i centrala Nairobi. Jag fick dela rum med en ung kvinna från norra England. Hon hade fått gulsot under sin långvariga resa runt Afrika. Vi delade på en stor dubbelsäng som ett äkta par. Vi höll oss på varsin sida och hon berättade om att hon kom från en mindre stad i norra England. Hon verkade bättre nästa morgon och vi åt en gemensam frukostbuffé tillsammans. Ett uttråkat gift par gjorde oss sällskap. Vi skrattade och konverserade på engelska och försökte spela gifta. Vi hade i alla fall klart roligare än vårt genuina gifta par som var våra bordsgrannar.
Planet flög över södra Sudan. Ett inbördeskrig skedde under oss och vi blev beskjutna med rejäla salvor. Det var aldrig tal om att vi skulle mellanlanda i Juba och vi flög direkt till Khartum. När vi kom fram så gick personalen av planet och vi skjutsades till ett hotell i
centrala Khartum. Sudaneserna ville lägga in engelskan på sjukhus, men jag övertygade dem om att jag var hennes man och skulle ta hand om henne.
Dagen efter fortsatte vi med planet till London. Jag lämnade av den unga engelska kvinnan och fortsatte med planet till Aten i Grekland som var slutdestinationen. Jag stannade i Grekland i tre veckor innan jag återvände till Sverige, men det är en helt annan historia.

Jag gav ut en novellsamling Safari på Författares bokmaskin 2012, förnärvarande arbetar jag med ett nytt novellmaterial.
Sigvard Läth är medlem sedan 2021 Sigvard Läth har 26 publicerade verk

Inloggning

Logga in och för att skapa din profil. Utöver får du möjlighet att redigera dina verk och du har möjlighet att nå högre medlemsstatus .

Glömt lösenord?
Annons:

Snabba insättningar med Visa och Mastercard - casino med kortbetalning utan svensk licens!

Hur blir man veckans författare?

Veckans författare:

Fredrik Trulsson

Inga stordåd, böcker, eller barn, men förhoppningsvis ett gott hjärta och en någorlunda intakt ryggrad. Allt gott till er alla som besökt, läst och övertygat mig! Är du mer nyfiken, samt modig,…

Fredrik Trulsson

På andra plats denna veckan: Anders Berggren