Publicerat
Kategori: Drama noveller

Täckta lastbilar överallt

Täckta lastbilar överallt. Känner den täta stämningen i bilen. Årtionde av tryck eller trötthet över situationen av varubrist och likgiltighet. Så hade jag i vart fall fått det beskrivet av det lilla som jag sett på teve. Tittar själv nyfiket, avvaktande, ut genom de smutsiga fönstren. Skymtar gröna uniformer, ansikten och Kalasjnikovs bakom bilarnas skynken. På trottoarerna rör sig gråa gestalter. Några med huckle och trasiga stickade koftor över lager med tröjor. Blir stående vid ett trafikljus. Ser deras nariga knogiga händer. Smutsiga naglar. Ihopsjunkna ryggar, troligen i uppgivenhet av saknad framtidstro. Den sovjetiska planekonomin, som centralt bestämde vad som skulle tillverkas i landet, gjorde att väntetid för nytt kylskåp kunde vara några år och en bil typ tio år. Man kunde inte bara gå in i en bilaffär köpa vilken man ville. Väntetiden var bara för en rysktillverkad.

En jeep korsar vår väg innan det blir grönt. Två män baktill har sina karbiner hängande slött över axeln. Uppfattar något av tristess i deras ansiktsuttryck. I den här världen ser jag inget leende, utom möjligen senare när man kommit hem. Några jeepar står och blockerar vägar. Vad är man orolig för? Troligen att ester ska börja konspirera mot ockupationsmakten. Eller attentat. Kanske är det bara för att visa sin närvaro. Grupper av soldater i gatukorsningar. Känsla av ockupation är påtaglig. Människor försöker vända bort blicken men känner av deras nyfikenhet. Skymtar flera långa stillastående köer utanför något som verkar vara matbutiker.

novellen "osäker känsla och tomma hyllor" (fortsätter i del 2, Leningradi mantee)

Lärare i svenska som andraspråk vid ABF Liljeholmen. Gillar läsa historiska noveller. Håller mig i form genom att springa. 1989-95 reste jag mycket i Estland. Nya möten, spännande platser och, kanske, möte med kvinnan i mitt liv. Arbetar nu på en novellsamling kring mina resor.
Arne Björn Fredriksson är medlem sedan 2016 Arne Björn Fredriksson har 56 publicerade verk

Inloggning

Logga in och för att skapa din profil. Utöver får du möjlighet att redigera dina verk och du har möjlighet att nå högre medlemsstatus .

Glömt lösenord?
Annons:

spelsidor utan svensk licens kan du spela dina favoritspel och placera spel på olika sporter

Hur blir man veckans författare?

Veckans författare:

Ture Holmberg

Tror bestämt att jag gör mig bäst som obeskriven, men den som gör sig omaket att ta sig genom mina kommande ordmassor kommer förmodligen att forma just något liknande en beskrivning f.ö. kan man…

Ture Holmberg

På andra plats denna veckan: Anders Berggren